Kawa zbożowa, najlepsza z kaw

Kawa zbożowa, najlepsza z kaw

Kawa zbożowa znana jest w Polsce już od 200 lat. Jest ona napojem bardzo wartościowym ze względu duże walory zdrowotne i choć w jej nazwie występuje słowo „kawa”, naprawdę daleka jest od tej prawdziwej, zawierającej w swoim składzie kofeinę. Do jej produkcji potrzebne są ziarna parzenicy, żyta i jęczmienia, zdarzają się również gatunki tworzone z cykorii, buraka cukrowego czy korzenia mniszka lekarskiego. Kawa zbożowa nie zawiera w swoim kofeiny, w związku, z czym może być podawana dzieciom. Jest produktem zbożowym, dzięki czemu zawiera dużą ilość błonnika, węglowodanów, białka. Jej dodatkowym atutem jest niewielka ilość tłuszczów. Napój ten jest cenny także z uwagi na obecność witamin z grupy B oraz minerałów takich, jak potas, magnez czy fosfor. Picie kawy zbożowej wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę serca, ma wpływ na budowę kości oraz zębów.
Składniki w niej zawarte pomagają usprawnić układ trawienny i przyspieszają przemianę materii. Nie podnosi ciśnienia oraz tłuszczów we krwi w odróżnieniu od zwykłej kawy. Warto również podkreślić, że niesłodzona i bez mleka zawiera bardzo małą liczbę kalorii (100gram napoju około 5-50kcal). Kawa zbożowa polecana jest nie tylko dzieciom, ale również dorosłym dbającym o swoje zdrowie. Sięgać po nią powinni ludzie odchudzający się, nerwowi, cierpiący na nadciśnienie, a także kobiety w ciąży i karmiące.