Mądrze pokonać anemię

Mądrze pokonać anemię

Czym jest anemia? Inaczej zwana niedokrwistością, charakteryzuje się specyficznym niedostatkiem żelaza we krwi oraz zmniejszoną ilością erytrocytów. Gdy ciałek czerwonych jest mniej, człowiek cierpiący na anemię jest blady, słaby i przemęczony. Choć anemia nie jest chorobą samą w sobie, jest stanem, który może przerodzić się w o wiele poważniejsze dolegliwości – jak na przykład białaczka. Dlatego należy mieć się na baczności! Kto znajduje się w grupie najwyższego ryzyka? Młode kobiety w trakcie bardzo obfitych menstruacji, kobiety w ciąży oraz osoby stosujące drastyczne diety odchudzające. Pierwszą pomocą po wykryciu anemii jest uzupełnienie poziomu żelaza we krwi. Duże ilości tego minerału znajdują się w mięsie, krwi zwierząt oraz wątróbce. Gdy nie lubimy mięsa, nie gustujemy w wątróbkach lub czerninie, możemy wzbogacić naszą dietę w szpinak, brukselkę, brokuły, warzywa strączkowe, twaróg, żółtko jaj oraz orzechy. Żelazo, które nie pochodzi z produktów zwierzęcych, łatwiej się wchłonie, jeśli równocześnie będziemy serwowali naszemu organizmowi produkty bogate w witaminę C, na przykład kiszoną kapustę oraz owoce cytrusowe. Możemy również zaopatrzyć się w preparat zawierający żelazo – najlepiej taki przepisany przez lekarza. Wszelkie kroki w stronę zmiany naszej diety oraz dobrania medykamentów powinniśmy konsultować z naszym doktorem. Sami, działając nieświadomie, możemy niestety pogorszyć nasz stan zdrowia.