WZW typu A

WZW typu A

Najłagodniejszą odmianą WZW jest zakażenie wirusem typu A. Choroba ta rozprzestrzenia się drogą pokarmową, stąd też potoczna nazwa choroby, żółtaczka pokarmowa. Zakażenie tego typu określa się jako chorobę brudnych rąk, dlatego nietrudno zarazić się nią np. w publicznej toalecie czy też w stołówce, jeżeli nie jest tam przestrzegana właściwa higiena. Przyczyną zakażenia może być spożycie zakażonej wirusem wody pitnej, umytych w niej owoców i innych surowych produktów. Wirusy znajdujące się we krwi lub w kale mogą zostać przeniesione przez nosiciela lub inną osobę mająca styczność z wirusem do żywności w trakcie przygotowywania posiłków. Początkowo choroba może przypominać zwykłe przeziębienie, jednak później pojawiają się charakterystyczne objawy, gdzie skóra i oczy nabierają żółtej barwy, mocz staje się ciemny, a stolec jasny, odbarwiony. Leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu A jest długie oraz uciążliwe. Poza szczepionką i właściwą dietą nie ma odpowiednich leków przeciwko tej chorobie. Istnieją szczepionki przeciwko tej chorobie, jednak osoby, które już wcześniej zachorowały nie wymagają szczepień, ponieważ uzyskują oni odporność na żółtaczkę typu A. Konsekwencją przejścia zapalenia wątroby typu A może być aplazja szpiku, niewydolność nerek oraz wątroby, które mogą prowadzić do zgonu.