Zdrowa i przyjemna

Zdrowa i przyjemna

Ta dieta uchodzi za jedną z najbardziej przyjaznych i smacznych. Niektórzy stosują ją przez całe życie, bo pozwala cieszyć się przez długie lata świetną kondycją. Jej podstawą są ryby, pełnoziarniste pieczywo, zawsze świeże warzywa i owoce, makarony, kasze. Najbardziej popularna jest we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Wielu turystów po powrocie z wycieczki do tych rejonów Europy, zauroczonych tamtejszą kuchnią, przerzuca się na nową dietę. Niestety w Polsce nie zawsze mamy możliwość takiej diety przestrzegać, przede wszystkim ze względu na świeże owoce i warzywa. U nas są one dostępne praktycznie tylko przez trzy miesiące, gdy w krajach śródziemnomorskich praktycznie przez cały rok. Poza tym u nas nie je się takiej ilości czosnku i cebuli, a także nie mamy pełnego dostępu do prawdziwej oliwy z oliwek. Warto jednak zadać sobie trochę trudu i stosować się do podstawowych wskazań. My wyobrażamy sobie na przykład, że makaron jest tuczący. Jest w tym trochę prawdy, ale tylko w przypadku, kiedy taki makaron podamy z ciężkimi i trudno strawnymi sosami. Ten sam makaron z warzywami lub podany z rybą jest zupełnie innym daniem. Ważne jest też, by produkty były świeże. Ograniczmy jedzenie mięsa na rzecz ryb, cielęciny lub drobiu. Jeśli mięso to raczej gotowane na parze lub pieczone na ruszcie. Jeszcze jedną zaletą tej diety jest to, że zaleca wypicie kieliszka dobrego wina do obiadu.